2017. június 13., kedd

Elköszöntek a nyolcadikosok

„Búcsúra szükség van...”

Mintegy 4000 Maros megyei nyolcadikos – közöttük 1654 magyar és 70 német tagozatos diák – vett búcsút péntek délelőtt iskolájától. 
 
A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolában virágkapu várta a ballagókat, akik piros, fehér, kék és zöld léggömbökkel vonultak be a tanintézet udvarára. Az egybegyűlteket Kupán Edith igazgatónő köszöntötte.
– Büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk diákjai voltatok – mondta beszédében az intézményvezető. A szülői bizottság részéről Kutasi Nimród osztotta meg gondolatait az ünnepeltekkel.
– Egy nyolcéves ciklus végén vagytok, időközben ti is, a tanintézetetek is megváltozott. Az óvodából a 2-es iskolába jöttetek, és most a Dr. Bernády György Általános Iskolában fejezitek be az általános iskolát –  kezdte beszédét a szülők képviselője, majd azt tanácsolta a diákoknak, hogy anyanyelvükön folytassák tanulmányaikat, és olyan szakot, illetve pályát válasszanak, amit szeretnek, hogy megtalálhassák helyüket, és jó munkát végezhessenek.
A hetedik osztályos magyar diákok részéről Bartos Tamara szólt a ballagókhoz.
– Eddig ti voltatok a példaképeink, nektek szurkoltunk a tanár-diák meccseken, tőletek kértünk tanácsot, tőletek hallottunk a próbavizsgákról. Jövőre mi leszünk a nagyok, nem lesz kire felnéznünk. A búcsúnál nincs fájdalmasabb, kivéve, ha mezítláb rálépsz egy legodarabra – mondta derűs búcsúztatójában Tamara, majd Richard Bach gondolataival zárta beszédét: „Ne légy szomorú, ha búcsúzni kell. Búcsúra szükség van az új találkozásokhoz”.
Ezt követően a két nyolcadikos évfolyamelső, Şerban Sebastian Mihai és Kurcsi Norbert lépett a mikrofonhoz.
– Furcsa belegondolni, hogy szeptemberben nem szeretett iskolánk biztonságában kezdjük a tanévet. Csodálatos nyolc év volt – mondta Kurcsi Norbert. A továbbiakban a két évfolyamelső jelképesen átadta az iskola kulcsát az utánuk következőknek, majd elkezdődött a kiváló eredményeket elért végzősök díjazása.
A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány két diákot Bernády-díjjal tüntetett ki. Az elismerést Borbély László, a városépítő polgármester szellemiségét továbbvivő alapítvány elnöke László Zsuzsanna Csillának és Şerban Sebastian Mihai-nak adta át.
– Ez egy különleges iskola, amely arra kötelez benneteket, hogy megértsétek, mennyire fontos megvalósítani az álmaitokat – hangsúlyozta Borbély László a díjazás előtti percekben.
A továbbiakban a legmagasabb tanulmányi átlaggal rendelkezők vehettek át oklevelet, a kitüntetésben 32 diák részesült. Végül a sporteredmények díjazása következett, majd Kupán Edith igazgatónő vette át újra a szót.
„Ha féltem is, helyemet megálltam/, születtem, elvegyültem és kiváltam” – búcsúzott  az intézményvezető József Attila szavaival a végzősöktől, akik az Örömóda dallamára engedték magasba  léggömbjeiket.
Az utolsó csengőszóval életük első fontos megmérettetéséhez kerültek közelebb a nyolcadikosok. Az országos felmérés június 19-én a román nyelvből és irodalomból zajló vizsgával kezdődik, 21-én matematikából, 22-én anyanyelvből vizsgáznak a diákok. Az ideiglenes eredményeket június 26-án, az óvások utáni végső eredményeket 30-án teszik közzé.
Nagy Székely Ildikó
Népújság, 2017. június 9.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése