2017. április 3., hétfő

Megyénket 16 általános iskolás diák képviselte

Jól szerepeltek matematikából az országos döntőn

Az Erdélyi Magyar Matematikaversenynek (EMMV) március 10-12. között a szatmári Hám János Római Katolikus Líceum adott otthont. Ez a rangos megmérettetés páratlan kezdeményezés, amely 27 évvel ezelőtt indult, és a Kárpát-medence magyarságának jelentős tehetséggondozó fórumává nőtte ki magát. 


Az országos szakasz folytatása ugyanis minden évben a nemzetközi döntő, amelyen magyarországi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki és erdélyi diákok mérik össze tudásukat.
Az EMMV néhány éve a román tanügyminisztérium hivatalos, támogatott versenye lett, és fejlődésének további útja volt, hogy öt évvel ezelőtt elindult az általános iskolások vetélkedője is. Ez utóbbi korcsoportnak, az V-VIII. osztályosok versenyének volt házigazdája a Hám János Római Katolikus Líceum.
Erdély 17 magyarlakta megyéjéből a 126 legtehetségesebb matematikus diák mérte össze tudását, és nyílt alkalma arra, hogy együtt gondolkodjon, barátkozzon egyívású, azonos érdeklődésű társaival. A rendezvény befejeztével kialakult az a csapat, amely képviselni fogja Romániát az idei kárpátaljai, beregszászi nemzetközi döntőn.
Maros megyét 16 diák képviselte a rangos versenyen. A legeredményesebb versenyző a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, Barta-Zágoni L. Bernadette volt, aki maximális pontszámmal minisztériumi I. díjban részesült a VI. osztályosok körében (felkészítő tanár Mátéfi István).
Hatodik osztályban a minisztériumi II., illetve III. díjat is marosvásárhelyi diákok kapták: Nagy Zsuzsa a Dr. Bernády György Általános Iskolából (felkészítő tanára Bartos Honorea), illetve Vajda Péter az Európa iskolából (felkészítő tanára Secareanu Eva). 
Szép eredményeket értek a VII. osztályosok is, Kis Anita a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból (felkészítő tanár Horváth Éva) minisztériumi III. díjban részesült, Szilágyi Botond ugyancsak a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból (felkészítő tanár Horváth Éva) minisztériumi dicséretet kapott. A Maros megyei díjazottak táblázatát még kiegészítette egy minisztériumi dicsérettel Ludescher L. László, a Művészeti Líceum diákja (felkészítő tanár Bálint Attila).
A versenyen még EMMV-dicséretben részesültek az V.-es Bodó A. Bence és Simon László az Európa Általános Iskolából és a VIII.-os Imre A.Tamás a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból.
Az április 28. és május 2. közötti kárpátaljai, beregszászi nemzetközi döntőn Maros megyét a minisztériumi díjazottak képviselik.

BODOLAI GYÖNGYI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése