2016. július 11., hétfő

VII. nyári iskola

A Természetrajzi Múzeum VII. alkalommal szervezi meg nyári iskoláját a Horea utca 24. szám alatt. A péntekenként sorra kerülő foglalkozásokat július 8-án Az emlősök világa, 15-én Múzeum az ajtók mögött, 22-én A dinoszauruszok világa, 29-én Nagyító alatt a múzeum udvara témával tartják. Bővebb felvilágosítás és bejelentkezés dr. Mihaela Sămărghiţan programfelelősnél a 0740-187-873, és Daniela Ramona Botoş osztályvezetőnél lehet. A részvételi díj tevékenységenként 5 lej.

Múzeumpedagógiai műhelyek gyermekeknek

A Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztálya júliusban múzeumpedagógiai műhelytevékenységeket tart a Rózsák tere 11. szám alatti székhelyen gyermekek számára, de felnőtteket is szívesen látnak. Csütörtökönként, július 7-én gyermektáncház lesz, július 14-én óraszámlapok, 21-én zsebkendő – a népviselet kiegészítője, 28-án népi ékszerek a téma. Bővebb felvilágosítás és bejelentkezés a 0365/440-427-es telefonszámon Livia Marc, illetve Tatai Orsolya programfelelősnél. A részvételi díj tevékenységenként 5 lej.

Vakációs programok a Talentum Alapítványnál

Az Álomvarázs drámajátékaira és a Törpingáló klub rajztevékenységeire várják a kisiskolásokat. A drámajáték-tevékenységeket, amelyeken a gyermekek történeteket találnak ki, szerepekbe bújnak, színházi zenés, mozgásos játékokat játszanak, minden hétfőn délelőtt 10 és 12 óra között tartják. Szerdánként ugyanebben az időpontban (10 és 12 óra között) különféle grafikai, festészeti és szobrászati technikákkal ismerkednek, anyagokkal, színekkel, formákkal kísérleteznek a gyermekek. Érdeklődni délelőttönként Marosvásárhelyen, a Vihar utca 13. szám alatt, illetve a 0265/267-593-as, 0747-332-794-es telefonszámokon lehet.

Népújság, 2016. július 7.

Nyúlkészítők délelőttje

Vakáció a múzeumban A Maros Megyei Múzeum termei sok gyermek számára váltak a nyári délelőttök fontos helyszínévé. A természetrajzi múzeumban évek óta júliusi péntekeken szerveznek változatos tevékenységeket. Daniela Ramona-Botoş osztályvezető szerint ma már a múzeumi részleg védjegyévé váltak ezek az együttlétek, a hónap első péntekén hívás nélkül is megjelenne a kapuban a gyermeksereg.


Az idei első vakációs program résztvevői a gombák világával ismerkedhettek, legutóbb pedig az emlősökről szerezhettek érdekes ismereteket a kis látogatók. Ottjártunkkor nagy munkában volt a társaság, vécépapír-gurigából és színes papírból egymás után születtek meg a hosszú fülű nyuszik. A magyar gyermekeknek – akik ezúttal mindössze hárman voltak – Szombath Zoltán preparátor, a múzeum munkatársa vetített állatos képeket. A szakember izgalmas, interaktív bemutatót is rögtönzött a gyerekeknek, akik a kérdezz-felelek játék során egyebek mellett azt is megtudhatták, hogy mekkorát ugrik a tapsifüles, és miért nem szabad megérinteni vagy éppen hazavinni az erdőben talált nyúlfiókát, őzgidát. A múzeumi programokra gyakran ellátogató ikerpár, Dani és Áron, illetve kovásznai unokatestvérük, Gábor nemsokára aztán a nyuszikészítésnek is nekilátott.

Raktárok kincsei
Daniela-Ramona Botoştól megtudtuk, hogy jövő pénteken, július 15-én egyedi programra várják a gyermekeket. A Múzeum a zárt ajtók mögött nevet viselő tevékenység résztvevői a múzeum raktáraiba léphetnek be, ahol számos gyűjteményt, egyebek mellett egy százéves 
növénygyűjteményt és egy igazi oroszlánbőrt is megnézhetnek. 22-én a dinoszauruszok világa lesz a téma, 29-én pedig nagyítóval vehetik szemügyre a gyermekek a múzeumudvar élővilágát. 
A Néprajzi és Népművészeti Múzeumban – szintén júliusban – csütörtök délelőttönként zajlanak a programok. Az idei tevékenységeket az Anna – Asszonysors a XX. században című kiállítás ihlette. 7-én gyermektáncházba várták az óvodásokat, kisiskolásokat, 14-én az óraszámlapokról, 21-én a népviselet kiegészítőjének tekinthető zsebkendőről, 28-án a népi ékszerekről lesz szó.
A marosvásárhelyi várban lévő Történelmi és Régészeti Múzeumban júliusban és augusztusban keddtől csütörtökig szerveznek gyermekfoglalkozásokat. Július 12-én, kedden A kisbástya – Régi és mai történetek címmel zajlik tevékenység, szerdán a Mészárosok bástyája, csütörtökön a Szűcsök bástyája a főszereplő. Az azután következő kedden, július 19-én a Dinoszauruszok és tojásaik, 20-án a „Paleotorta” ásatás, 21-én A repülő hüllők című programra várják a gyermekeket. 26-án az ehető ősrákokról lesz szó, a 27-i téma: Románia, a törpedinoszauruszok hazája, 28-án pedig újra egy letűnt világba tekinthetnek be a gyermekek. Az augusztusi programok között a mozaik történetének ismertetése, mikroszkópos csontvizsgálás, kőkori fegyverekkel és eszközökkel való ismerkedés, illetve az írás történetének bemutatása is szerepel, a részletekre visszatérünk.
Mindhárom múzeumi részlegen délelőtt 10-től 12 óráig zajlanak a programok. A részvételi díj tevékenységenként 5 lej. Fontos, hogy az érdeklődők időben jelen legyenek, ha ugyanis túl sok a résztvevő, helyszűke miatt a későn érkezőket a szervezők nem tudják beengedni. A programokra előzetesen is lehet jelentkezni, a természetrajzi múzeum tevékenységeire dr. Mihaela Sămărghiţan programfelelősnél (tel.: 0740-187-873), a néprajzi múzeum foglalkozásaira a 0365/440-427-es telefonszámon (programfelelős: Livia Marc, Tatai Orsolya), a történeti és régészeti múzeum tevékenységeire a 0747-773-299-es telefonszámon (programfelelős: Angela Săplăcan muzeológus).
Nagy Székely Ildikó
Népújság, 2016. július 8.