2016. szeptember 5., hétfő

Az utolsó simítások

Friss parkettalakk illata terjeng a folyosókon, új padok várják, hogy a helyükre kerüljenek, a pedagógusok a tantermek szépítésén dolgoznak. A jelek szerint az apró részletekre is gondjuk van, továbbá arra, hogy az elkövetkező egy hét alatt minden a helyére kerüljön, és a körülményekhez képest a legjobb feltételek között fogadják tanítványaikat.

A tanévkezdésről a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolában Borgovan T. Ioan igazgatóval és helyettesével, Irsai Izabellával beszélgetünk. Érdeklődésemre elmondják, hogy az illetékesek a most kezdődő iskolai évre halasztották a tetőtér beépítésére és az épület jócskán megrongálódott udvar felőli falainak a felújítására készült terv kivitelezését.

Az utcai homlokzat megszépült ugyan, de az ablakok köré nem tették vissza a díszítéseket, amelyek egy része az iskola padlásán, a többi a cégnél található, ahol azokat készítették. Lévén műemlék épületről szó, ott lenne a helyük az ablakok körül, a polgármesteri hivatal illetékes ügyosztályától viszont azt a választ kapták, hogy a közös tervbe foglalták, és az építkezéssel, felújítással együtt fogják visszahelyezni.

Az előkészítő és a kezdő osztályok tantermeit a polgármesteri hivataltól kapott anyagból az iskola alkalmazottainak a segítségével kifestették, a többi tanteremben, ahol szükséges volt, a szülők segítettek, ahogyan a parketta lakkozásában is.

Az iskola 220 új állítható asztalt és széket kapott az alsó tagozat számára, ami nyolc tanterem berendezésére lesz elég – pontosít az aligazgatónő.

A tankönyvek is folyamatosan érkeznek, jó hír, hogy a negyedik osztályos tanulóknak – akikkel a korábbi években mostohán bánt a minisztérium, és az új programok ellenére régi tankönyveket kaptak – az idén minden tantárgyból új könyvük lesz, ami már az iskolában van.

A tanerők több mint 90 százaléka biztosított, a fennmaradó néhány tanórának a következő egy hét alatt biztosan megkerül a gazdája, mondják az igazgatók. Hétfőn megtartották a pedagógusokkal az első megbeszélést, amin az újdonságokat dolgozták fel. Továbbra is nyolc osztálytermet kölcsönöznek az Avram Iancu líceumtól, hogy a 35 osztályba járó 850 diáknak helye legyen.

Bodolai Gyöngyi
Népújság, 2016. szeptember 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése