2013. szeptember 26., csütörtök

2013. szeptember 16., hétfő

Dr. Bernády György

Tisztelt Kollégák, Szülők, kedves Gyerekek ! 
               "Csak akkor születtek nagy dolgok
                Ha bátrak voltak, akik mertek "
      Írta Ady Endre és akár Dr. Bernády Györgyről is írhatta volna. Hogy ki volt Bernády ? Egy bátor és merész álmodozó volt, akit 111 éve közfelkiáltással választottak meg városunk polgármesterévé. Már programbeszédében új várost igért választóinak. Igéretét betartotta. Intézményeket, gyárakat ,vállalatokat alapított, utcákat köveztetett és aszfaltoztatott, megkezdte a város közművesítését és villamosítását, megálmodta a Városházát és Közművelődési Palotát. Kezdeményezésére épült fel a polgári és kereskedelmi iskola, a mai Petru Maior Egyetem épülete; a leányiskola , a mai Papiu Líceum; a katonai iskola, a mai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és öt általános iskola épülete, köztük a mi iskolánk is, mely ez évtől kezdődően hivatalosan is viselheti építtetője nevét.
      Bátrak és álmodozók voltunk mi is , akik ide járunk tanulni vagy tanítani és a szüleitek is, akik a közös nagy álmunkat támogatták. Legyetek büszkék hát arra, hogy a Bernádyba jártok és tegyétek magatokévá az iskola névadójának szellemiségét, bátorságát, hogy merjetek Ti is nagyot álmodni.
      Ady Endre szavaival búcsúzom : "Legkülönb ember, aki bátor / S csak egy különb van: aki bátrabb ". Ennek szellemében kívánok Nektek sok sikert az új tanévben.

 Kádár Andrea magyar tanár

Márton Imre és Krisztina alkotása

Évnyitó 2013-2014


            A 2013/2014-es tanév évnyitó ünnepségén sok szeretettel köszöntöm tanítványainkat, tisztelettel és szeretettel üdvözlöm kollégáimat, az iskola valamennyi dolgozóját, a szülőket, hozzátartozókat, és ünnepségünk minden kedves vendégét!
A 2013. június 13-án meghozott 170-es számú tanácsi határozat értelmében iskolánkat az idei tanévtől kezdődően Dr. Bernády György Általános Iskolának hívják. Hiszem, hogy a név kötelez. Mint ahogy eddigi nevünkhöz, hírnevünkhöz is fel kellett nőni, a jövőben még inkább azon kell lennünk, hogy méltók maradjunk Bernády nevéhez, hírnevéhez. Hogy eddig jó munkát végeztünk, bizonyítja az a 820 diák, és 1600 szülő, akit ma itt köszönthetünk, megköszönve a bizalmat, amit nekünk szavaztak azzal, hogy gyerekeiket ide, a mi iskolánkba iratták, nevelésüket, oktatásukat ránk bízták.
A tavalyi tanév szép eredményeket hozott, kollégáink munkájának köszönhetően diákjaink sikeres tanévet zárhattak: volt nyolcadikosaink városunk neves líceumaiban kezdhetik ma a IX. osztályt, volt elsőseink mindannyian írástudókká váltak. Országos és nemzetközi versenyek okleveleit gyűjtöttük be, számos díjjal gazdagodtunk a tantárgyversenyeken, vetélkedőkön való részvétel eredményeképpen. Köszönöm kollégáimnak a kitartó, lelkes munkát, diákjainknak a szorgalmat, a szülőknek a támogatást, mellyel munkánkat segítették.
Örömmel jelenthetjük be, hogy az idei tanévtől kezdődően minden diákunk délelőtti váltásban fog tanulni. Az Avram Iancu Iskolaközponttal folytatott tárgyalások eredményeképpen V-VIII osztályosaink, három osztály kivételével az ottani B épületbe járhatnak majd, ahol 12 osztálytermet kaptunk. Hisszük, hogy ezzel a változással nemcsak a szülőkön segítünk, hanem eredményeinket is még jobbá tehetjük. S bár ott a körülmények egyelőre nem tökéletesek, a tanév folyamán igyekezni fogunk ezeken javítani, szaktermeket kialakítani, a sporttermet rendbe tenni, hogy megfelelő szinten folyhasson a tanítás. Ehhez természetesen sok pénzre van szükségünk, melyet remélhetőleg a városi tanács megszavaz majd nekünk.
Végezetül minden diákunknak azt kívánom, hogy szívesen jöjjön iskolába, hogy találjon minden napban valami szépet, hasznosat, újat, jót, melyért megéri felkelni, megéri ide jönni. Először iskolába lépő előkészítő osztályosainknak  kívánom, hogy jól érezzék magukat iskolásokként, legyenek büszkék arra, hogy hozzánk, ehhez az iskolához tartozhatnak. Minden diákunknak, kollégánknak kívánom, hogy kitartó, szorgalmas munkával öregbítsék intézményünk hírnevét, közösségünk megtartó erejét! Erőt, egészséget, jókedvet kívánok az egész tanévre, hogy júniusban mindannyian elmondhassuk: “ez jó mulatság, férfimunka volt”!

2013. szeptember 15., vasárnap

Hárs Ernő: Vége a vakációnak

Kopog már a barna dió,
véget ért a vakáció.


Vidám ruhák, fénylő szemek,
gyülekező gyereksereg.

Mint a fecskék messze délre,
készülnek az új tanévre.

Villanydrótjuk iskolapad,
kedvük alatt majd leszakad.

Fiú, leány cseveg, csipog,
csupa emlék, csupa titok.

Patak vize, erdő zöldje
zsong szavukkal körbe-körbe.

2013. szeptember 12., csütörtök

2013 / 2014 – es tanév szerkezete



A tanév 2013. szeptember 1-én kezdődik és 2014. augusztus 31-én ér véget.

36 hét – tanítás = 176 munkanap V. –VII és IX.- XI. osztályoknak

35 hét – tanítás = 171 munkanap I. – IV. és VIII. osztályoknak

33 hét – tanítás = 161 munkanap XII. osztályoknak

I. félév:  (18 hét)

·         tanítás: 2013. szeptember 16. (hétfő) – 2013. december 20. (péntek)
o 2013. november 2 – 10 : elemi osztályoknak vakáció
·         téli vakáció: 2013. december 21. (szombat) – 2014. január 5. (vasárnap)
·         tanítás: 2014. január 6. (hétfő) – 2014. január 31. (péntek)
·         félévi vakáció: 2014. február 1. (szombat) – 2014. február 9. (vasárnap)

II. félév:
·         tanítás: 2014. február 10. (hétfő) – 2014. április 11. (péntek)
    • tanításmentes hét: 2014. április 7 -11. (speciális órarend)
·         tavaszi vakáció: 2014. április 12. (szombat) – 2014. április 22. (kedd)
·         tanítás: 2014. április 23-tól (szerda) :
    • 2014. május 30. (péntek) XII. osztályok
    • 2014. június 13. (péntek) VIII. osztály
    • 2014. június 20. (péntek) I.-VII. és IX. XI. osztályok
·         vakáció: 2014. június 21. (szombat) – 2014. szeptember 14. (vasárnap)


Félévi dolgozatok megírásának ideje:

I. félévi dolgozatok: 2013. november 18 - december 20.
II. félévi  dolgozatok: 2014. április 23. - május 28. az V.-VII. és IX.-XI. oszt.

2014. május 8-ig a XII. oszt. és május 23-ig a VIII. oszt.


Hivatalos szabadnapok tanítás idején:
2014. május 1., csütörtök
2014. június 9., hétfő,  (Pünkösd)

Maros megyei iskolák értékelése

 A nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáinak és az adott iskola átlagának (2012-2013-as tanév) összehasonlítását nézhetjük meg az alábbi linkre kattintva!

http://limbimodernemures.files.wordpress.com/2013/09/ms.pdf

Tanterem elosztás a 2013-2014-es tanévben


Iskolánk minden osztálya délelőtti oktatásban részesül.

A 0 – IV. osztályok a Dr. Bernády György Általános Iskola épületében fognak tanulni.

Az V-VIII. osztályok az „Avram Iancu” Ipari Iskolaközpont kicsi épületében kaptak helyet 3 osztály kivételével (VI.B, VII.B és VIII.D), akik maradtak a Dr. Bernády György Általános Iskola épületében.

 

Dr. Bernády György Általános Iskola                                           "Avram Iancu" Ipari Iskolaközpont

2013. szeptember 11., szerda

Tanévnyitó

2013. szeptember 16-án, hétfőn reggel 9 órakor tartjuk iskolánk tanévnyitó ünnepélyét.

2013. szeptember 7., szombat

Fontos változásokat jelentett be a tanügyminiszter


Megváltozik a középiskolába történő felvétel a 2013-14-es tanévtől – közölte pénteken az oktatási miniszter. A most induló nyolcadikosok középiskolai felvételi osztályzatában 75 százalékban számít majd a képességvizsga eredménye, és csupán 25 százalékban az általános iskolai négy év (5-8.) átlaga. Eddig ez az arány 50-50 százalék volt.

Remus Pricopie azzal magyarázta a döntést, hogy kiderült, óriási – helyenként 2,5-3 pontnyi – különbségek vannak az általános iskolai eredmények és az országos szintfelmérő teszteredmények között, ami arra utal, hogy a tanárok részrehajlóan, nem a valós ismereteik alapján osztályozzák a tanulókat.

Korábban a tárcavezető bejelentette, idéntől a második, a negyedik és a hatodik osztályos tanulóknak is országos szintfelmérő teszten kell részt venniük. Ezt azzal indokolta, hogy nyolcadik osztályig semmilyen szintfelmérő nincs, és így az oktatási rendszer hatékonyságát sem tudják nyomon követni. A középiskolai oktatásban is lesz változás, ettől a tanévtől már a 11. osztály végén próbaérettségiznek a diákok, és valamennyi középiskolában már a tanév kezdetétől érettségi felkészítőket kell szervezni a végzősőknek.